Miten elän ekologisemmin? Vinkkejä eko-ystävällisempään elämään – aloita jo tänään!

Hiilijalanjäljen pienentäminen ei suinkaan ole rakettitiedettä – jokainen pystyy siihen, helppoa kuin klapikoneet ja niiden käyttö! Peruskaava on simppeli: vähemmän jätettä+säästetty energia+ekoteot=uusi, ekologinen elämäntyyli! Se ei edes ole ollenkaan vaikeaa, kun seuraat tämän artikkelin neuvoja.

1

Vältä kertakäyttöisiä astioita ja servettejä

Kertakäyttöiset astiat ja aterimet sekä servetit luovat runsaasti turhaa jätettä. Myös juhlissa kannattaa muistaa aitojen astioiden käyttö sekä kankaiset servetit. Kannattaa valita ennemmin paperiset kuin muoviset pillit.

2

Pakkaa ostamasi hedelmät muovipussin sijasta kestokassiin

Sen sijaan että pakkaisit ostamasi hedelmät pieneen muovipussiin, osta pieni kestokassi tai askartele sellainen itse. Muista, että yksittäin ostetut hedelmät eivät tarvitse kassia, vaan ne voi viedä kassalle sellaisenaan.

3

Pakkaa pakasteet muovipussin sijaan kestokassiin

Älä anna kassatädin pakata ostamiasi pakasteita muovipussukkaan. Hommaa niiden kuljetusta varten kätevä kylmäkassi, joka pitää tuotteet kylminä kotiin saakka.

4

Älä ota vastaan turhaa mainospostia

Yksinkertaisella mainospostin kieltävällä kyltillä vältyt suurelta määrältä turhaa paperiroskaa.

5

Ota kaikki irti digitalisaatiosta – tilaa paperisen version sijasta E-lasku sähköpostiin

Toinen yksinkertainen keino välttyä turhalta paperiroskalta on tilata laskut paperiversion sijaan suoraan sähköpostiin E-laskuna. Helppoa ja kätevää! Luo sähköpostiin oma kansio laskuille, niin ne pysyvät aina järjestyksessä ja aina mukana.

6

Laita ruokatottumukset uusiksi muutamalla helpolla niksillä

Osta vain sellaista ruokaa jota oikeasti tarvitset ja jonka tiedät tulevan käyttöön. Vältyt turhilta heräteostoksilta, kun suunnittelet kauppalistan etukäteen. Jos ruoantähteitä jää, pakkaa ja säilö ne hyvin uusiokäyttöä varten. Näillä nikseillä ruokahävikin saa helposti minimiin eikä turhaa tähdettä synny.

7

Aseta kodin lämpötila muutamaa astetta alhaisemmaksi

Kodin lämpötilaksi riittää hyvin 20 astetta. Alhaisella lämpötilalla on myös monia hyviä vaikutuksia elämänlaatuun, kuten taatusti paremmat yöunet. Pidä ilma raikkaana tuulettamalla.

8

Pyykkitottumuksiakin voi muuttaa ekologiseksi

Tiesitkö, että pyykinpesuaineen voi tehdä myös itse? Muista pestä vain täysiä koneellisia.

9

Älä lotraile vedellä turhaan

Viiden minuutin suihku riittää vallan hyvin. Ei ole syytä lotrailla kylvyssä – ei ainakaan kovin usein. Varmista myös, ettei taloudessa ole vuotavia hanoja.

10

Tiiviit ikkunat pitävät lämmityskustannuksetkin kurissa

Tarkista, että ikkunoiden tiivistys on kunnossa eikä niistä vedä. Näin pidät lämmön sisällä talossa – ja pluspuolena vältyt suurelta lämmityslaskulta.

11

Sähkösauna kerran viikossa riittää

Jos taloudessasi on sähköllä toimiva sauna, yritä ottaa tavaksi saunapäivä kerran viikossa. Saunominen ei ole tarpeen joka päivä.

12

Sammuta turhat valot ja panosta oikeanlaisiin valaisimiin

Varmista, että kotisi lamput ovat energiansäästölamppuja. Ja muista alakoulusta tuttu neuvo: sammuta turhat valot!

13

Sammuta elektroniikka kun et käytä sitä

Älä turhaan pidä elektroniikkaa valmiustilassa, jos et ole käyttämässä sitä. Se tuhlaa turhaan niin sähköä kuin laitteen latausprosenttia.

14

Tuota mahdollisimman vähän jätettä

Tämä neuvo saattaa tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta se on vinkeistä tärkein. Älä tuota turhaa jätettä, vaan suosi kestäviä ja kierrätettäviä materiaaleja.

15

Kierrätä kaiken minkä voit

Lajittele kaikki jätteesi, ja vie kierrätykseen ne jätteet jotka sinne kuuluvat. Voit myös myydä käytettyjä esineitä, jotka ovat vielä käyttökelpoisia. Myös kompostointi on hyvä idea!