Pelastetaan ympäristö yhdessä: Ekologisempi arki – helppoja ekotekoja arkeen

Meillä on vain yksi planeetta, jonka suojelussa emme ponnistuksista huolimatta ole tehneet kovinkaan hyvää työtä. Kun tämä maailma on tuhottu, olemme tuhon omia. Onneksi meillä on vielä aikaa muuttaa tapamme. Aikaa ei ole paljon, ja muutoksia tarvitaan roimasti – aivan jokaisen pitää kantaa kortensa kekoon pallomme suojelussa. Tiesitkö kuitenkin, että jo pienetkin muutokset voivat auttaa maapalloamme säilymään pidempään? Sinun ei todennäköisesti tarvitse pistää koko elämäntapaasi remonttiin, kun vaan korjaat muutaman pikku seikan jokapäiväisessä arkikäytöksessä. Tämä ei vaadi keneltäkään paljon, mutta maapallomme ja sen tulevaisuus kiittää? Mitä nämä muutettavat seikat sitten ovat? Tämä artikkeli tarjoaa muutaman neuvon ekologisempaan arkeen, joiden avulla maapallomme tulevaisuus saadaan pelastettua. Lukaise vinkit läpi ja aloita uusi, ekologisempi elämäntyyli jo heti tänään.

1. Käytä virtuaalista rahaa – estetään yhdessä turha paperin kuluttaminen
Nykyaikana ollaan menossa enemmän ja enemmän siihen suuntaan, että käytetään pelkkää sähköistä rahaa. Usko tai älä, ympäristön kannalta tämä on enemmänkin kuin vain hyvä juttu! Kun paperinen raha kuolee pikku hiljaa, ei sitä kohta tarvitse enää painaa lisää. Näin säästymme paljon paperin tuhlaamiselta, ja kun paperia ei enää tarvita niin paljon, säästyy myös monen puun elämä. Tämä kaikki hyödyttää maapalloamme roimasti! Tiesitkö, että kun otat lainan vaikkapa freedomrahoitus-firmalta, tulevat nämäkin rahat suoraan tilillesi? Kätevää, ja erittäin ekologista!

2. Älä vastaanota turhaa mainospostia – paperijäte ruotuun
Toinen helppo tapa karsia turhaa paperijätettä on kieltää mainospostin tuominen kotiisi. Tämä on helposti estettävissä, kun asetetaan ”ei mainoksia” -lappu postilaatikolle tai postiluukulle ulko-oveen. Et kuitenkaan jää mistään paitsi. Tiesitkö, että kaikki tarjoukset ovat helposti löydettävissä myös netistä sähköisessä muodossa? Paperisia mainoslehtisiä voi kuin varkain kerääntyä jopa kymmeniä kiloja vuodessa, ja jokainen arkki on vaatinut uhrikseen puun! Säästetään siis kaunis luontomme ja samalla maapallomme ja sanotaan ”ei” mainospostille!

3. Jos sinulla on kaksi toimivaa jalkaa, kävele! Toinen hyvä vaihtoehto on joukkoliikenne
Tämä neuvo tuntuu itsestäänselvyydeltä, mutta harva auton omistava sitä kuitenkaan noudattaa. Kun yksityisautoilu on jatkuvassa nousussa, on helppo laiskistua ja käyttää autoa lyhyisiinkin matkoihin. Tämä on kuitenkin yksi maapalloamme nopeiten tappavista tekijöistä, sillä autojen päästöt tuhoavat planeettamme ilmakehää ja huonontavat ilman laatua.

Ensi kerralla, kun ajat autolla ystäväsi luokse, mieti, olisitko voinut hyvin kävelläkin matkan? Jos vastaus on ei, niin kulkeeko reitillä ehkäpä julkisia liikennevälineitä, joiden avulla matka olisi taittunut ekologisemmin? Tämä saattaa tuntua laiskoista ja kärsimättömistä nykyihmisistä kovin vaikealta ja turhalta, mutta totuus on se, että jos näin pienellä vaivalla saat maapallon pelastettua tuleville sukupolville, lapsillesi ja lapsenlapsillesi, on tämä muutos voitava tehdä, vaikka matka kestäisikin tavallista pidempään. Samalla tulee myös kuntoiltua, mikä tekee hyvää yleiskunnolle, joka monella on aivan ruosteessa!

4. Sähköt pois kun et niitä käytä – maapallo tuhoutuu kuin varkain, aivan turhaan
Otsikossa mainittu vinkki on jo ala-asteelta tuttu neuvo – kuitenkin se on niin harvoin noudatettu. Miksi pitäisit valoja päällä siellä, missä et itse ole? Et miksikään. Valot pois ja maapallo kiittää!