Nykymaailma ja erityisesti länsimaalainen talous perustuu osin kapitalistiselle elämäntavalle ja sille, että kulutamme runsaasti hyödykkeitä. Erityisesti ihmisten määrän jatkuvasti lisääntyessä, kuluttamisesta on kutenkin tullut kasvava ongelma, ja elämme jatkuvasti käyttäen maapallon resursseja enemmän kuin niitä on saatavilla. Viime aikoina moni on tiedostanut myös oman vastuunsa kuluttajana ja haluaa omilla valinnoillaan vaikuttaa ympäristön tilaan ja varmistaa sen, että maapallo pysyy jatkossakin asuinkelpoisena ja uusiutuvat luonnonvarat riittävät.
Kulutuksen vähentäminen on ekoteko, sillä jokaisella ihmisen kuluttamalla hyödykkeellä on merkitys käytettyihin luonnonvaroihin. Kun ajatellaan esimerkiksi vaatteita, voidaan niiden ekologisen jalanjälkeen laskea kuuluvaksi muun muassa kaikki luonnonvarat, joita on kulunut kyseisen vaatteet valmistusmateriaalien tuottamiseen. Esimerkiksi puuvillan tuotanto vaatii suuret määrät vettä, mikä puolestaan kasvattaa kankaan ekologista jalanjälkeä.
Kuinka vähentää omaa kuluttamista?
Omaa kulutusta ja ekologista jalanjälkeä on helppo pienentää. Se onnistuu tekemällä pieniä valintoja, jotka eivät vaadi yksittäiseltä ihmiseltä merkittävää elämänmuutosta. Tämän vuoksi ne on myös helppo toteuttaa.
Vältä ruokahävikkiä
Yksi merkittävimmistä hiilijalanjäljen aiheuttajista on ruokahävikki. Pyri siis välttämään turhaa ruuan pois heittämistä. Helppo vinkki on, että ostat ruokaa vain silloin kun tiedät sitä tarvitsevasi, etkä hanki esimerkiksi liian suuria määriä helposti pilaantuvia tuotteita. Ulkona ruokaillessasi voit suosia paikkoja, jotka ilmoittavat minimoivansa oman ruokahävikkinsä tai panostavat ekologiseen ruokaan.
Suosi laatua
Kun ostelet vaatteita, kenkiä ja asusteita, valitse kestäviä tuotteita, kuten laadukkaat adidas kengät, jotka säilyvät käytössä pitkään. Hyviin materiaaleihin kannattaa panostaa, sillä nämä kestävät käytössä huomattavasti pidempään. Usein kyseiset tuotteet ovat myös käyttömukavuudeltaan ja yleiseltä käytettävyydeltään parempia. Halvat, huonolaatuiset tuotteet aiheuttavat helposti ostokierteen. Tällaisia tuotteita on helppo ostaa aina tilalle, sillä ne ovat edullisia. Niiden huonona puolena on, että ne eivät yleensä kestä käytössä pitkään. Huonolaatuisten tuotteiden suhteen kannattaa pitää mielessä myös se, että jokaisen tuotteen valmistukseen kuluu jatkuvasti lisää luonnonvaroja.
Suosi uusiutuvia energianlähteitä ja pyri välttämään liikaa energiankulutusta
Suomen pitkät ja pimeät talvet aiheuttavat sen, että suuri osa asuntojen energiankäytöstä kuluu lämmitykseen. Talvella asunnot mielellään myös valaistaan ja valoja pidetään päällä useissa eri huoneissa samanaikaisesti. Mikäli tarkenet asunnossasi sisällä, voit kääntää lämmitystä hieman pienemmälle ja muistaa pitää valot pois niistä huoneista, joissa kukaan ei ole. Talvella ilmojen kylmetessä monet myös viettävät mielellään aikaa lämpimässä suihkussa. Pyri kuitenkin lyhentämään suihkusi aikaa edes minuutilla ja käännä veden lämpötilaa hieman viileämmälle. Säästät samalla vettä ja energiaa.
Pohdi kulutusvalintojasi
Omia kulutustottumuksia on hyvä pohdiskella toisinaan ja kysyä itseltään, onko erilaisten materiaalien ja hyödykkeiden hankkiminen välttämätöntä. Toisinaan kulutustottumukset ovat niin hyvin iskostettuina ihmisten päähän, että kukaan ei edes mieti, onko tavaroiden hankkiminen oikeastaan tarpeellista.
Toisinaan kannattaa pysähtyä ja pohtia, tarvitseeko todella tuotetta, jota on hankkimassa. Mikäli vastaus on ei, kannattaa turhakkeet jättää pois omasta elämästä tai ainakin vähentää niiden määrää. Samalla voi huomata löytävänsä aivan uusia tapoja hyödyntää jo olemassa olevia tavaroita. Kuluttamista vähentämällä voi haastaa itseään henkisesti ja jopa kehittää omaa luovuuttaan. Samalla myös lompakko ja ympäristö kiittävät kuluttajan valinnoista.